21 marca

#229. Kuchnia roślinna dla każdego - Eryk Wałkowicz




Tytuł: Kuchnia roślinna dla każdego
Autor: Eryk Wałkowicz
Wydawnictwo: Flow books
Liczba stron: 240
Data wydania: 16 marca 2017
Cena katalogowa: 54,90 zł


Książka Eryka Wałkowicza okazała się dla mnie strzałem w dziesiątkę. Jest to jedna z tych książek, które poszerzają moje kulinarne horyzonty, które zawierają przepisy możliwe do wykorzystania i dodatkowo inspirują prostotą ich wykonania.

Poza samymi przepisami mamy okazję poznać autora, odrobinę wejść w jego życie i przekonać się, dlaczego właściwie zdecydował się przejść na dietę bazującą na produktach roślinnych, jak mu się to udało i jak mu się z tym żyje. Ponadto odpowiada na mnóstwo pytań, które nasuwają się każdemu, kto rozważa zmianę nawyków żywieniowych – odpowiada na pytanie czy taka dieta jest zdrowa, jak doprowadzić do tego, żeby służyła naszemu organizmowi, a nie mu szkodziła. W książce znajdziemy też krótki poradnik co jeść i w jakich ilościach oraz 10 zasad zbilansowanej diety wegańskiej. Ważnym elementem tej książki wydaje mi się być przedstawienie w bardzo ogólny sposób filozofii zdrowego odżywiania tak, że każdy – nawet największy mięsożerca jak ja – może się na chwilę zatrzymać i zastanowić nad całą koncepcją jedzenia praktycznie samych roślin. Autor podsuwa logiczne argumenty, dlaczego warto przenieść się na taką dietę, które dają do myślenia. Pojawiają się też ciekawostki kulinarne np. z wykorzystaniem oleju i oliwy z oliwek, kuchenne triki i domowe sposoby na różne produkty.

Przepisy zostały podzielone na kilka działów, które sprawiają, że czytelnik poszukujący czegoś na szybko w mgnieniu oka będzie w stanie znaleźć grupę go interesującą. Co ważne, w przepisach zostały wykorzystane jedynie te najprostsze produkty, które rzeczywiście można znaleźć w większości sklepów, co znacznie ułatwia sprawę. Myśl, że nie trzeba przejść tuzina sklepów, żeby znaleźć jeden składnik sprawia, że bardziej chce nam się przygotować daną potrawę – a nawet jeżeli się nie chce bardziej, to chociaż nie ma łatwych wymówek. Każdy przepis został opisany w bardzo prosty sposób – przy wykorzystaniu kilku symboli – a większość z nich zawiera również czas wykonania (o dziwo większość przepisów wykonuje się w pół godziny – szybko i smacznie).

Osobiście nie planuję zmieniać nawyków żywieniowych z dnia na dzień – mam wrażenie, że bez mięsa zupełnie bym sobie nie poradziła – jednak staram się wcielać w życie filozofie przedstawione w tej książce i regularnie zwiększać ilość spożywanych roślin. Nie dajmy się zwariować, ale dlaczego by nie spróbować?

A o tym, że książka wydana jest w piękny sposób już nie wspominam - sami zobaczcie!



1 komentarz:

Copyright © rude recenzuje.